27 czerwca obchodzimy międzynarodowy dzień mikrobiomu.
Jelita są strażnikiem naszej odporności. Mikrobiota jelitowa to zespół mikroorgaznizmów, głównie bakterii, tworzący w układzie pokarmowym złożony ekosystem. Szacowany ciężar mikroorganizmów, które bytują w błonach śluzowych człowieka może wynosić nawet 2 kg.

Mikrobiota jelitowa w naszym organizmie pełni wiele ważnych funkcji:

1. bierze udział w syntezie witamin to jest: wit. K, B12, biotyny, kwasu foliowego
2. absorbuje ważne dla nas jony: magnez, wapń, żelazo
3. wzmacnia integralność jelita poprzez uczestniczenie w wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
4. jest źródłem kwasu masłowego. działa przeciwzapalnie wpływając na zmniejszenie stężenia cytokin prozapalnych
5. wspomaga układ odpornościowy, chroniąc przed namnażaniem się potencjalnie szkodliwych dla organizmu patogenów.
Od dawna pojawiają się opinie, że jelita to nasz drugi mózg.
Udowodniono , że 90% serotoniny powstaje w jelitach. Serotonina jest hormonem niezbędnym do przenoszenia informacji w mózgu. Jej brak może powodować bezsenność, rozdrażnienie, obniżony nastrój. W rezultacie może prowadzić to do depresji.
natomiast uszkodzona flora bakteryjna wpływa na zmniejszenie produkcji serotoniny.
Badania naukowe potwierdzają ścisły związek pomiędzy funkcjonowaniem układu pokarmowego i nerwowego. Zaburzenia mikroflory jelitowej czyli dysbioza mogą być jednym z czynników przyczyniających sie do rozwoju depresji.
Do dysbiozy jelitowej dochodzi głównie po przebytych zakażeniach, na skutek nieodpowiedniej diety , stresu czy przy częstych antybiotykoterapiach.