1. Czy gastroskopia boli?
NIE. Badanie gastroskopii nie jest bolesne. Przed badaniem znieczulane jest gardło sprayem z Lidokainą, która znieczula miejscowo błonę śluzową gardła. W trakcie badania pacjent może odczuwać rozpieranie w brzuchu, co jest spowodowane wprowadzeniem powietrza do żołądka celem dokładnej jego wizualizacji. Dodatkowo w trakcie badania należy spłukać zalegająca ślinę oraz pęcherzyki gazu, tak aby uwidocznić najmniejsze nieprawidłowości w trakcie badania.
2. Kiedy wykonać gastroskopię?
Lekarz kierujący na gastroskopię powinien przeprowadzić ukierunkowany wywiad.
WSKAZANIAMI DO GASTROSKOPII SĄ:
– objawy dyspeptyczne
– objawy choroby refluksowej (zgaga), przełyk Barretta
– niewyjaśnione nudności, wymioty, bóle brzucha,
– diagnostyka przewlekłej biegunki, wzdęć (celiakia),
– rodzinna polipowatość gruczolakowata,
– kwalifikacja do operacji bariatrycznej,
– krwawienie do przewodu pokarmowego (fusowate wymioty, smoliste stolce),
– niedokrwistość z niedoboru żelaza lub z niedoboru witaminy B12.
3. Jak się przygotować do gastroskopii?
należy zaprzestać przyjmowania pokarmów stałych na około 6-8 godzin przed gastroskopią oraz płynów w tym wody na 4 godziny przed gastroskopią.