Rak przełyku jest agresywnym nowotworem. Jego rozpoznanie najczęściej następuje w zaawansowanym stadium co uniemożliwia lekarzom radykalne leczenie.
W zależności od lokalizacji w przełyku możemy wyróżnić dwa najczęściej występujące podtypy raka przełyku – rak płaskonabłonkowy oraz rak gruczołowy.
Niepokojące dane światowe wskazują aktualnie na coraz częstsze występowanie raka gruczołowego przełyku. Czynnikami najsilniej rozwijającymi ten typ nowotworu jest przewlekła choroba refluksowa z powikłaniem pod postacią przełyku Barretta oraz otyłość.
Najczęstszym objawem jest dysfagia – czyli utrudnione połykanie – początkowo pokarmów stałych, a następnie papkowatych oraz płynnych.
Dysfagia wtórnie prowadzi do niedożywienia i utraty masy ciała.
Kolejnym ważnym objawem może być postępująca niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Do rozpoznania konieczne jest wykonanie gastroskopii z pobraniem wycinków do badania histopatologicznego.
Czynniki ryzyka rak przełyku – płaskonabłonkowego oraz gruczołowego:
1. Choroba refluksowa przełyku
2. Otyłość
3. Palenie tytoniu
4. Alkohol
5. Refluks żółciowy
6. Achalazja
7. Oparzenia termiczne/chemiczne
Zapytaj GASTROLOGA jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu.
Opracowanie WJK Gastroenterologia Konińska
Zdjęcie WJK Gastroenterologia Konińska