W listopadzie obchodzimy miesiąc świadomości raka żołądka.
Rak żołądka należy do najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie.
Każdego roku diagnozowane jest około 136 tysięcy przypadków raka żołądka, a 97 tysięcy umiera z tego powodu.
Nasze współczesne działania powinny opierać się na zapobieganiu oraz na wczesnej diagnostyce tego nowotworu.
Rokowanie w raku żołądka jest złe z powodu często opóźnionego rozpoznania i rozpoczęcia leczenia w jego zaawansowanym stadium.
Głównym czynnikiem ryzyka raka żołądka nadal pozostaje zakażenie Helicobacter pylori. Częstość zakażenia H.pylori jest wprost proporcjonalna do współczynnika zachorowalności oraz umieralności na raka żołądka. W 1994 roku uznano H.pylori za karcynogen I typu.
Około 10% raków związanych jest z zakażeniem wirusem Ebstein -Barr – raki te częściej występują u mężczyzn.
Do kolejnych czynników zwiększających ryzyko raka żołądka należy:
– palenie papierosów
– stan po częściowej resekcji żołądka
– autoimmunologiczne zapalenie żołądka
– duże ilości soli w pożywieniu
– pożywienie zawierające związki nitrozowe
– ryzyko rozwoju raka żołądka jest większe u osób z grupą krwi A.
Dieta bogata w świeże owoce oraz warzywa, aktywność fizyczna , zaprzestanie palenia tytoniu zmniejsza ryzyko raka żołądka.
NIE IGNORUJ SWOICH OBJAWÓW – ZAPYTAJ GASTROLOGA CZY JUŻ CZAS NA GASTROSKOPIĘ?