W listopadzie obchodzimy miesiąc świadomości raka żołądka.

Rak żołądka należy do najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie.

Każdego roku diagnozowane jest około 136 tysięcy przypadków raka żołądka, a 97 tysięcy umiera z tego powodu.

Nasze współczesne działania powinny opierać się na zapobieganiu oraz na wczesnej diagnostyce tego nowotworu.

Rokowanie w raku żołądka jest złe z powodu często opóźnionego rozpoznania i rozpoczęcia leczenia w jego zaawansowanym stadium.

Głównym czynnikiem ryzyka raka żołądka nadal pozostaje zakażenie Helicobacter pylori. Częstość zakażenia H.pylori jest wprost proporcjonalna do współczynnika zachorowalności oraz umieralności na raka żołądka. W 1994 roku uznano H.pylori za karcynogen I typu.

Około 10% raków związanych jest z zakażeniem wirusem Ebstein -Barr – raki te częściej występują u mężczyzn.

Do kolejnych czynników zwiększających ryzyko raka żołądka należy:

– palenie papierosów

– stan po częściowej resekcji żołądka

– autoimmunologiczne zapalenie żołądka

– duże ilości soli w pożywieniu

– pożywienie zawierające związki nitrozowe

– ryzyko rozwoju raka żołądka jest większe u osób z grupą krwi A.

Dieta bogata w świeże owoce oraz warzywa, aktywność fizyczna , zaprzestanie palenia tytoniu zmniejsza ryzyko raka żołądka.

NIE IGNORUJ SWOICH OBJAWÓW – ZAPYTAJ GASTROLOGA CZY JUŻ CZAS NA GASTROSKOPIĘ?