Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego

Rak jelita grubego zajmuje na świecie drugie miejsce wśród przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe. Jest trzecim najczęściej występującym rakiem na świecie. Dzieje się tak pomimo faktu, że istnieją skuteczne techniki badań przesiewowych, które mogą zmniejszyć liczbę zgonów z powodu tej choroby. Większość raków w jelicie grubym powstaje z polipów, a dokładnie z gruczolaków jelita grubego, które są prekursorami raka jelita grubego. Dlatego tak ważne jest usuwanie tych zmian, czyli wykonywanie w trakcie kolonoskopii zabiegu polipektomii. Najważniejszym zatem badaniem diagnostycznym w raku jelita grubego jest kolonoskopia.
Odpowiednia dieta, styl życia, aktywność fizyczna to czynniki, dzięki którym możemy wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwinięcia raka jelita grubego.Nadwaga, otyłość, palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, dieta bogata w czerwone mięso, brak aktywności fizycznej to czynniki ryzyka zwiększające ryzyko raka jelita grubego.
Nie zapomnij o profilaktycznej kolonoskopii!

Zapytaj swojego GASTROLOGA czy już czas na KOLONOSKOPIĘ!