W październiku obchodzimy miesiąc świadomości raka wątrobowokomórkowego. To szansa na zwiększenie świadomości na temat tej groźnej choroby.
Rak wątrobowokmórkowy (HCC) to rak wywodzący się z hepatocytów.
Stany predysponujące do raka wątrobowokomórkowego to:
1. przewlekłe zakażenie wzw typu B i C
2. marskość wątroby (w tym poalkoholowa)
3. wrodzone choroby metaboliczne w tym hemochromatoza, porfiria skórna późna
4. otyłość, cukrzyca i stłuszczenie wątroby to uznane czynniki ryzyka HCC!
Badania pomocnicze to badania obrazowe w tym usg jamy brzusznej, ale do rozpoznania zalecane jest wykonanie TK jamy brzusznej lub Rezonans Magnetyczny jamy brzusznej.
Dodatkowo wykonujemy badania laboratoryjne w tym próby wątrobowe oraz markery nowotworowe czyli AFP.
Stężenie AFP > 200 ng/ml są swoiste dla raka , z tego względu nie zaleca się oznaczania ich w celach przesiewowych.
Główną metodą profilaktyki jest zapobieganie marskości wątroby. Jest to realizowane poprzez szczepienie przeciwko HBV.
Dodatkowo szerzenie wiedzy o drogach transmisji zakażeń HBV i HCV oraz metodach ich unikania, a także propagowanie zdrowego stylu życia zapobiegającym otyłości.
Zapytaj swojego GASTROLOGA co możesz zrobić już dziś celem profilaktyki.