1. Czym jest zaparcie?
– w definicji to zbyt mała częstotliwość oddawania stolca < 2 razy w tygodniu
– dodatkowo może wystąpić: uczucie niepełnego wypróżnienia, konieczność nadmiernego parcia.
Zaparcia dotyczą nawet 30% osób, częściej dotyczą kobiet niż mężczyzn. Mogą nasilać się w starszym wieku.
2. Najczęstszą przyczyną zaparć jest nieodpowiedni tryb życia, a mianowicie zbyt mała aktywność fizyczna, spożywanie małej ilości płynów oraz błonnika.
Dodatkowo niektóre leki mogą być przyczyną zaparć. Można między innymi wymienić:
– leki przeciwbólowe (NLPZ-ty, tramadol, morfina)
– niektóre leki przeciwdepresyjne
– leki hypotensyjne oraz
– doustne preparaty żelaza.
3. Zaparcia mogą być objawem wielu chorób miedzy innymi:
– IBS czyli zespół jelita drażliwego
– SIBO czyli zespół rozrostu bakteryjnego w jelicie cienkim,
– choroba uchyłkowa jelit/okrężnicy
– rak jelita grubego
– choroby tarczycy w tym niedoczynność tarczycy
– zespół depresyjny
– stwardnienie rozsiane
4. UWAGA: Częste stosowanie preparatów przeczyszczających może doprowadzić do reakcji alergicznych, zaburzeń wchłaniania z jelita cienkiego. Jelito może przyzwyczaić się do tych środków i wówczas nie będą chciały już normalnie pracować.
5. Należy pamiętać, że zaparcia mogą prowadzić do powikłań w tym do:
– hemoroidów i krwawienia z hemoroidów
szczeliny odbytu.
6. Kiedy należy zgłosić się do GASTROLOGA?
– w przypadku nagłej zmiany rytmu wypróżnień (gdy wcześniej stolce były prawidłowej konsystencji)
– gdy pojawiła się KREW!
– kiedy w badaniach laboratoryjnych stwierdzono anemię czyli niedokrwistość
– gdy doszło do niezamierzonej utraty masy ciała!
SA TO RÓWNIEŻ WSKAZANIA DO WYKONANIA KOLONOSKOPII!
ZAPYTAJ GASTROLOGA CZY JUŻ CZAS NA KOLONOSKOPIĘ W PRZYPADKU TWOICH OBJAWÓW?